salt is the new black
Salt är det nya sockret. Så mycket snappade jag upp på en trendspaning hos Food&Friends i augusti 2005. Men vad innebär det egentligen för det nya matåret? Vilka kokböcker kommer säljas i ämnet? Kommer vi se titlar som Saltets alternativ, och Livets örtssalt på hyllorna? Sedan förra sommaren har Livsmedelsverket (SLV) satt nivåer på hur högt saltinnehållet får vara i bland annat bröd, ost, charkvaror och färdiglagad mat. I år satsar de på samarbeta med livsmedelindustrin för att få ner saltnivåerna i hel- och halvfabrikat.
Hur lång tid kommer det att ta innan vi matskribenter gör recept med mindre mängd salt, så som vi nu gör recept med mindre fett och socker? Eller är salt vår sista utpost som kommer försvaras in i det sista? Först var det alkohol som var farligt, sen fett, sen socker och nu salt. Försöker SLV successivt sätta stopp för allt roligt? Men när jag presenterar denna konspirationsteori för professor Åke Bruce på SLV hävdar han bestämt att jobbet med att minska fet, söt, salt och fiberfattig mat har pågått hemskt länge. Så nu får jag hitta en ny konspirationsteori. Några förslag?