gör ditt eget tårtfat (del I)

Ett sånt erbjudande får man inte tacka nej till, tänkte jag, när Ebba von Wachenfeldt mailade mig. Hon har en glashytta, Skeppsta hytta,  nära Mariefred.  Varje sommar i samband med fruntimmersveckan bjuder hon in en yrkeskategori som får formge tårtfat för Fredrik, Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina. I år var det matskribenternas tur.

Så här såg det ut tidigare år: 2011 års tårtparad 2010 års tårtparad 2009 års tårtparad

Jag körde ut till Ebba och fick till titta på hennes fantastiska glashytta. Hon förklarade hur glasblåsning går till, vilka tekniker som fanns och vilka färger och färgdjup man kunde uppnå.

fargprover
Jag förälskade mig i hennes fantastiska glasblÃ¥bär och funderade pÃ¥ hur man kunde göra ett fat med ”blÃ¥bär i trängsel”.

blabar

Och när jag kom hem började jag genast att skissa på glasfatsvarianter.

urskiss-1

Jag fick Margaretadagen och det fick mig att tänka på den välklädda danska drottningen Margrethe. Och vad är mer magnifikt än drottningsylt, gjort på de två bästa bär skogen har att erbjuda kring fruntimmersveckan så här års? (Ja, jag menar blåbär och skogshallon. Nej, kantarell är inget bär).  Förälskelsen till Ebbas blåbär höll verkligen i sig. Jag ville bara sätta tänderna i dem. Självklart måste det vara de som höll upp mitt tårtfat!

Men hur gör man ett hallon i glas? Jag återvände till glashyttan och satt i ugnshettan och såg på medan Ebba experimenterade fram hallon.

img_43531

Intresserad av slutresultatet? Fortsättning följer i nästa blogginlägg.

1 kommentarer

  1. Pingback: Brax on Food » Blog Archive » gör ditt eget tÃ¥rtfat (del II)