gör din egen ketchup

Jag gjorde ett tomatjobb för Aftonbladets bilaga Härligt Hemma i somras. Massa tomater införskaffades och så hackade, kokade, torkade och staplade jag tomater allt vad jag orkade.

Det recept jag är mest nöjd med är en variant på lite kryddig vuxenketchup på gula tomater. Det spelar ju egentligen ingen roll vilken färg tomaterna har, men det blev lättare att skilja den från den röda barnketchupen på det här viset.
Hur gör man då? Det gömmer sig ett ketchuprecept under bilden.
ketchup

Alice knallgul vuxenketchup
2 kg gula tomater
100 g färsk ingefära
8 vitlöksklyftor
1 kg gul lök
3 stjälkar bladselleri
2 dl äpplecidervinäger
2 dl strösocker
2 kanelstänger
2 msk gula senapsfrön
6 torkade chilifrukter, medelstarka
1 msk vitpepparkorn

Skölj och skär bort stjälkfästet på tomaterna och skär dem i fjärdedelar. Skala ingefäran och skär den i skivor. Skala vitlöksklyftorna, skala löken och skär den i stora bitar. Skölj selleriskäljkarna. Blanda alla ingredienserna i en stor tjockbottnad rostfri gryta.
Låt sjuda i cirka 30 minuter tills tomaterna är genomkokta. Rör ofta under tiden så att inget bränner fast. Om blandningen känns torr kan du tillsätta lite vatten.
Kör blandningen i en matberedare så att kryddorna krossas och det blir en slät massa. Tryck massan genom en nätsil med hjälp av en slickepott, så att tomatskal, kärnor och för stora kryddbitar försvinner. Denna kryddblandning kan frysas in och användas för att smaksätta gryter med.
Häll tillbaka ketchupen i grytan, smaka av med salt, peppar och vinäger. Är du nöjd med ketchupens tjocklek? Koka den annars tills den blir tjock nog. Det kan ta upp emot en timme. Rengör glasflaskor eller burkar och häll upp ketchupen i dem med hjälp av en tratt.

Fantastiskt extratips för att konservera på riktigt!
Sätt på locken lite på glänt och sätt in flaskorna eller burkarna i ugnen på 110 grader tills innehållet bubblar i flaskorna. Stäng av ugnen, sätt på locken med hjälp av grytvantar och låt burkarna och flaskorna stå kvar inne i ugnen och svalna. Nu håller ketchupen oöppnad i åratal. Men när du väl öppnat flaskan måste ketchupen stå i kylen.

Comments are closed.