ge mig ditt bästa recept!

En av mina arbetsuppgifter på Allt om Mat är att vara redaktör för Mitt bästa recept, sidan där läsarnas egna recept publiceras. Detta var en av få sidor i tidningen jag aldrig läste, men det var då. Nu sitter jag varje vecka och sprättar brev och laddare hem mail från läsare som vill dela med sig av sina favoritrecept.

Det är häftigt att fÃ¥ en inblick i vad människor tycker om att laga, vilka genvägar de tar och vilka kök de influeras av. En del genvägar är väl korta: recept med bara tre ingredienser och där mÃ¥ttenheter som lagom och ganska mycket förekommer, brukar inte publiceras. Personligen är jag ocksÃ¥ tveksam till alla recept som innehÃ¥ller ost pÃ¥ tub, men jag försöker övervinna den fördomen. Ibland märker jag att receptet kommer direkt frÃ¥n Zetas senaste häfte – tre ingredienser frÃ¥n samma producent är en säker ledtrÃ¥d. Ett ganska trevligt detektivarbete, ty mÃ¥nga är manade, men fÃ¥ blir utvalda. De valda belönas, utöver bild och recept i tidningen, med ett specialförkläde frÃ¥n Allt om Mat och ett diplom som brukar komma en bra stund efter publiceringen.

Hur ser det ideala receptet ut? Det ska vara enkelt och innehålla någon smart genväg eller smakkombination. Eller fungera som räddningsplanka eller som utfodring till ett mindre kompani. Dessutom ska det inte vara för många ingredienser eller moment eftersom utrymmet på sidan är begränsat. Jag får plats med två recept per nummer och försöker ha med minst en maträtt även om min förkärlek för kakor och bakverk säkert skiner igenom. Receptet får gärna vara inspirerat av en semesterresa, en gammeltant eller familjens utländska bakgrund. Än så länge tycks Mitt bästa recept bara locka de genomsvenska. Det vore trevligt om det ändrade på sig.

Nu vill jag ha ännu fler recept. Skicka, skicka! Recept + historien bakom receptet + digital bild till mittrecept a aom.bonnier.se

Ett bevis på att många läser Mitt bästa recept är att vi blev nerringda när 250 gram smör hade fallit bort från den här förtjusande tårtan i senaste numret. Foto: Åsa Dahlgren

Kommentarer stängda.