Finns det ingen som älskar potatisen?
ur Restaurangvärlden september 2008
Exponeringen av potatis i butik påminner mig om försäljningsstrategin för de första T-fordarna, som man kunde få i vilken färg man ville så länge man valde svart. I min livsmedelsaffär kan jag välja mellan fast och mjölig. Inte ett ord om smak, form eller färg. Och trots att många köttförpackningar numera pryds av foton på glada uppfödare finns det inga bilder på stolta potatisodlare på påsen märkt mjölig.
Denna brist på storytelling inbjuder inte till nyfikenhet om potatis och jag funderar på hur mycket vi egentligen vet om potatis numera? Jag hoppas nästan att det är en skröna jag nyss fick berättad för mig: En kund frågar en ung expedit varför vissa potatisar var gröna och fick till svar att det var för att de inte var riktigt mogna än. (Potatis blir grön när den utsätts för ljus och skapar det giftiga ämnet solanin och då bör den slängas.)
Jens Eriksson pÃ¥ Svensk Potatis, en av landets största potatisälskare, berättade för mig om sin dröm att ta över lösgodisställen i butikerna och fylla dem med potatis i alla färger och former. Troligtvis fÃ¥r byttorna vara gjorda av ogenomskinlig plast sÃ¥ att potatisen inte blir â€omogenâ€, men jag gillar tanken att ha ett lika brett utbud av potatis som av varor som olivolja eller frukostflingor i butiken.
Baksidan av potatisodlingen är att potatis tillhör de grödor som kräver mest bekämpningsmedel. För att inte drabbas av bladmögel sprutas potatisen i snitt 7,5 gånger per säsong enligt en nyskriven rapport från Naturskyddsföreningen. Till skillnad från konsumenten har restauranger och storhushåll fler valmöjligheter och kan välja ekologiskt odlad potatis, Skulle det kännas för svårt eller dyrt så välj åtminstone bort sorterna Bintje och King Edward som kräver mest besprutning och välja istället Princess och Terra Gold som är mer resistenta mot bladmögel.
Tumme upp: Att det går att köpa potatislårar för bara 200 kronor på Blocket och att jag troligtvis har plats för en i min svala klädkammare.
Tumme ner: Att mataffärerna pressar priset på potatis så att konsumenten i slutändan får potatis av låg kvalité.
en kommentar