den svåra konsten att förstå Årets Kock
Ibland får jag frågor om vad matord betyder. Vissa frågor är enkla, som florentine, det betyder att rätten innehåller spenat. Med tanke på hur mycket jag gillar spenat är det en bra sak att hålla reda på. Andra gånger går jag bet. Som nu vid seminfinalen i Årets Kock i Jönköping. Där vann Leo Frodell med rätten hel bakad odlad piggvar med knaprigt skinn och meunierstekt slag.
Juryns motiverade sig bland annat med att Leo hade “stor respekt för huvudråvaran†vilket väl är något av det finaste man kan säga.
Men hur har han lagat den egentligen? Meunierstekt? Meunier, är inte det sånt man gör champagne på? Enligt andra har det att göra med brynt smör, citron och persilja. Det låter rimligare. Och ännu rimligare om man stavar det meunière. Då börjar det faktiskt trilla ner en polett från mina 5 universitetspoäng på ämnet fisk (lugn, jag har fler i andra ämnen också. Som vin och bröd och journalistik).
Så, då var det löst. Bäst att gå och lägga sig så jag orkar med Sista chansen av Årets Kock imorgon. Den är på Världskulturmuseet i Göteborg och ser bland annat väldigt mycket fram emot potatisprovningen, utöver att få reda på vilka unga herrar som tar sig vidare till finalen.