årets kock: köttfungeringar
Så här såg de första tävlingsrätterna ut. Kockarna lagade ytterligare en rätt, men det är rätten de övat på det senaste halvåret och det känns inte riktigt lika roligt. Här var de tvungna att stressa ihop något och då är det chans att reptilhjärnan får gå in och dominera.
Hur då, undrar du. Jo, som jag gnällde över i tidigare bloggposter så var det väldigt mycket kött och väldigt lite grönsaker i. När det gällde den andra tävlingsomgångens välrepeterade rätter var det massa grönsaker och små portioner fisk. Alltså: när kockar får tänka efter (och coachas) får grönsakerna plats, men när det ska gå undan tar den köttälskande reptilhjärnan över.
Anna Johanssons rätt: Helstekt grissida serveras med krisp, bönor, aprikos och rosmarin i buljong och brysselkålssallad med pepparrot samt bönkräm med pepparrot.
Bertil Hammars rätt: Citron- och örtbräserad kotlettrad med confiterade bönor och fänkål, serveras med pepparrotsbetor och jus på rödvin, potatispuré smaksatt med rostad vitlök och Svecia.
Viktor Westerlinds rätt och den ende som vågade skriva köttet i lagom tjocka skrivor.
Timjanstekt kotlettrad med choucroute på fänkål och purjolök, lökkräm, rostad lök, aprikoskompott och vinägersky.
Alexander Sjögrens rätt: Citronstekt gårdsgris med krispig svål, aprikosgelé, brysselkålskompott, pepparrotssky samt sallad på brysselkål, dill och gräslök. Serveras med potatis- och svampkräm
Tomas Diederichsen lämnade in sin rätt 5 minuter för sent och straffades med ett avdrag på 500 poäng. Trots det är det många som mumlar och ler lyckligt när hans namn nämns. Han har blivit årets köttkock året och att ha tävlat tidigare är alltid en bra sak.
Timjanstekt kotlettrad från gårdsgris med citronsyrade rödbetor, shiitake och brynt purjolök serveras med potatiskräm smaksatt med lagrad Svecia och pepparrotssky.
Christofer Ekmas rätt: Ört- och citronstekt gårdsgris med aprikoskompott, stekt brysselkål och shiitake, inkokt fänkål, mörbakad purjolök samt rosmarin- och vinägersky.
6 kommentarer