årets kock: Kock&Vin i bilder + kändisgäster
Sällan har jag varit på en krog med så många kändiskockar per capita. Närmast fönstret satt herrarna Frantzén och Lindeberg. Två bord längre bort satt Luxkvartetten Henrik, Lotta, Peter och Annette. Vid nästa bord satt Ölands stolthet Karin Fransson med make Owe. Karin gav mig månadens finaste komplimang genom att berätta att hon alltid tänker på mig när hon gör sin fotgymnastik. Jodå, ni hörde rätt! Så blir det när man haft mig till bordet en hel galakväll :)
Det var säkert fler där som jag inte kände igen. Det finns många anonyma kockar i det här landet.
Nå, maten var det ju. Den var nästan fånigt prisvärd jämfört med januaris Noma-besök, men här serverades jag ingen mossa från Island.
Brödkorgen hade imponerat pÃ¥ Pia Ristola Bendel. Där fanns baguette, knäcke, smÃ¥ limpor… fem eller sex smÃ¥ vackert formade bröd, och vi kände oss tvungna att prova nästan vartända ett. Men bara nästan. |
Ostronmarinerat oxkött från Hedekas serveras med Vänerlöjrom och stekt ostronskivling
Gott gott gott. Kul när man får till kombon av kött, ostron och löjrom. |
Redan när jag läste om GaÌŠrdsgris fraÌŠn BraÌŠlanda med pureÌ paÌŠ svartrot och mandelpotatis, löksky samt svartrötter brässerade med citron och persilja pÃ¥ menyn kände jag mig mätt. Jag anade att det skulle vara ett eller tvÃ¥ stora stycken mört och smakrikt griskött utan nästan nÃ¥gra grönsaker alls. Och sÃ¥ var det ju.
Och ja, även detta var ett exempel på hur bra kolja kan bli när man gör rätt. Stockholmare kan laga röding, men sen tar det liksom slut. Men jag vill oändligt gärna bli motbevisad. |
En smak av hjortron med bakad gräddfil, punsch, rostade mandlar och kolasmulor
För många saker i tallriken, goda var för sig, men efter tre andra rätter blev det mest ett mja. Mest satt jag och tänkte på att hjortron är gott, för det är det ju. Saknar Mattias Dahlgrens rena stil där han vågar bjuda på något väldigt enkelt och gott. |
Temenyn bestod av ungefär åtta välbeskrivna teer. Något för terådet att titta på till nästa års pris!
Jag valde ett oolongte och fick det i den raraste lilla kanna jag sett. |
Till det fick vi dessertsmulor.
Kockarna hade bakat ihom kanelbulle med maräng och serverade det med en mockakräm utsmetad på en skifferplatta. |
3 kommentarer